torsdag 17 augusti 2017

Entré Väst - Stampberget, Skuleskogens nationalpark

En solig dag och jag hade möjlighet att ta en halvdag ledig från jobbet. Denna skulle tillbringas i Skuleskogen. Jag har gått en hel del i denna fina nationalpark, men aldrig besökt Stampberget, berget som ligger innanför Slåttdalsberget.

Jag valde att starta från Entré Väst. Här går man först på handikappanpassad stig. Även en rullstolsburen person kan njuta en smula av Skuleskogen och ta sig till utsiktsplatsen vid Nylandsruten.

När man viker av från grusstigen är det först spångad stig fram till korsningen med avtag till Långtjärnshällorna, vilken vi inte valde utan gick vidare mot Skrattabborrtjärn.

Vi passerar Långtjärn och kommer fram till Skrattabborrtjärnen efter ungefär 3 km promenad genom skogen. Här finns en fin rast- och övernattningsstuga, nytt utedass och flera bänkbord och grillmöjligheter. Här råder full verksamhet då man håller på att slå gräset ner mot tjärnen. Jag sätter mig för att ta en stunds rast, vilket även de som arbetar passar på att göra. Det ger en lugn rast och samtal om Skuleskogens vandringsleder.

Vandringen vidare går ned till Skrattabborrtjärnen och sedan uppåt ur skogen och ut på bergshällor. Efter ett tag skymtas havet och Långråtjärnen.

Framme på Stampberget slår vi oss ned med utsikt över havet och Slåttdalsberget. Intar matsäck och en kopp kaffe, njuter av solens värmande strålar och miljön innan vi packar ihop oss och vänder åter samma stigar mot bilen. Väl åter har vi vandrat ungefär 11 vackra kilometer.

Spångad stig

Vovve med pinne vid Långtjärnen

Långtjärnen

Utsikt från yttertrappan på raststugan vid Skrattabborrtjärnen

Skrattabborrtjärnen

Skrattabborrtjärnen

Skrattabborrtjärnen

Här går vi mot Slåttdalsskrevan

Leden är markerad med blå prickar

Havet och Långråtjärnen

Slåttdalsberget och skrevan från Stampberget sett

Utsikt över hav från Stampberget

Stampberget

Panorama på Stampberget

Vovve med pinne

Trädmonster?

En rund och en kantig

Spång genom skogen

Färgstark larv på väg

Raststugan vid Skrattabborrtjärnen

Arbete pågår vid stugan

Entré Väst

Tack för idag, Skuleskogen!































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden