lördag 22 oktober 2022

Skataberget, Skatagrillen, Köpmanholmen

Egentligen är målet för resan vindskyddet jag vet ska finnas ute på Skataudden i Hummelvik, men när vi kommer fram och inser att här finns ingen utsikt kvar, bestämmer vi oss för att försöka ta oss upp till Skataberget. 

Vi följer först stigen mot Stråsundsviken som är tydligt markerad med först en skylt och sedan snitslar i träden. På ett ställe där vi anser att det ser möjligt att ta sig upp avviker vi från leden och kravlar oss uppåt. Vitmossan är hal och det gäller att ta det lugnt, men snart är vi uppe och möts av en strålande utsikt. Det blåser lite kallt, men efter att ha snurrat omkring på toppen en stund finner vi ett fint läge i bra lä. Här slår vi oss ner och äter vår medhavda lunch. Mest troligt kommer vi inte att återvända hit, då det var lite knöligt att ta sig upp, så det är bara att passa på att inta vyn. 

Vi har spanat in snitslar som kanske ska vara en stig, så vi följer dessa nedför berget. Det är ingen stig, utan fortfarande hal mossa, men ändå lite mindre brant än vägen vi kommit upp, så någon slags nytta gjorde kanske snitslarna. 

Jag kan rekommendera platsen för den som vill ha lite äventyr utan stigar. Är man än mer äventyrlig kan man först försöka köra bil till vindskyddet Skatagrillen. Det krävs dock minst fyrhjulsdrift och hög markfrigång. För den som är mindre äventyrlig finns vackra Hummelviks naturreservat i närheten.






Skatagrillen, vindskyddet utan utsikt

Stigstart nedanför vindskyddet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden