lördag 12 september 2020

Arnäsleden, Landsjö - Räckebergsgrottorna

Jag tror att det är vanligast att gå till Räckebergsgrottorna från Torsböle, men jag tycker bättre om stigen från andra hållet och därför tar vi bilen till Landsjö för att gå på Arnäsleden därifrån mot grottorna. Promenaden går genom skog översållad med mogna lingon, över blöta partier och över sten. 

Vid grottorna går en liten avstickare från leden uppåt och här finns tydliga skyltar så att man inte missar avstickaren. Här möts man först av den största av Räckebergsgrottorna, tunnelgrottan som även kallas för Räckebergskyrkan. Detta är Sveriges längsta tunnelgrotta med sina 34 meter. Den är ungefär 3,5 meter bred och 7,5 meter hög. 

Grottan bildades när havet slog in mot berget och vattnet långsamt gröpte ur den porösa stenen. Landhöjningen har gjort att grottan idag ligger långt ovanför havsytan. 

En trappa leder ner mot flera mindre tunnelgrottor, jättegrytor och urbergsraukar. Ett spännande område att utforska!

Istället för att leta fler grottor går vi upp på berget ovanför kyrkan för att äta medhavd matsäck. Här uppe är utsikten över berg och skogar milsvid. 

Efter att ha njutit av utsikt, matsäck och skogens tystnad vandrar vi tillbaka samma stig som vi kom. Vandringen är lätt, det är vare sig kuperat eller särskilt knöligt. Stigen är inte alltid så bred, men ändå tydligt markerad och lättfunnen. I dagens blöta skog var jag glad att ha bra och vattentäta kängor på fötterna. 

Arnäsledens rödvita ledmarkering

Stig genom skog och över berg

Tydligt skyltat vid avstickaren mot Räckebergsgrottorna

Räckebergskyrkan

Sveriges längsta tunnelgrotta

Öppningen till kyrkan

Utsikt från berget ovanför kyrkan

Tillbaka samma väg vi kom

Skogen full med lingon

Flickor på led


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden