fredag 2 augusti 2019

Sandlågan - Balestjärn, Balesuddens naturreservat

En blåsig och ganska kall dag, men vi har siktet inställt på Balestjärnen. Vi styr kosan till Sandlågan för att promenera mot tjärnen. Parkeringen är full, men vi finner ändå plats att ställa bilen utan att stå i vägen.

Till första vindskyddet är det bara några hundra meter, men redan det är en fin utflykt för den som inte vill gå långt. Vi fortsätter dock vidare längs Höga Kusten-leden mot nästa vik, Bodviken. Här finns en fin raststuga med övernattningsmöjligheter för långvandraren. Varma dagar är badmöjligheterna perfekta. Idag blåser kalla vindar in i viken och de vi möter har både vindjackor och vindbyxor, så bad lockar inte nämnvärt.

Nästa vik är Mellan-Balesviken. Här tycker vovven att det faktiskt är dags att bada och leka med lite pinnar, men även här blåser det kallt så vi masar oss vidare utan rast.

På andra sidan halvön kommer vi ner i Sör-Balesviken. Här läar det och det känns riktigt skönt, så vi tar en rast vid bänkbordet och lunchar medan vovven bråkar med pinne.

Efter lunch tar vi de sista hundra metrarna upp till Balestjärn. Här blåser det kallt, så vi går mot den bortre änden och vid klipporna slår jag mig ned medan husse och hund tar ett dopp i det klara vattnet.

Då jag stukat foten på stadspromenad (ganska skrattretande att stuka foten på asfalterade gator med tanke på att jag mest snubblar omkring i skogen bland stenar och rötter, hittills helt oskadd) så får vi stryka Balesudden denna dag. Tur att sommaren ännu inte är slut och att denna promenad är minst lika vacker på hösten. Troligen och förhoppningsvis tar jag mig ut till udden också innan vintern är här.


Vindskydd vid Sandlågan


Vid vindskyddet


Orkidén Jungfru Marie Nycklar

Spång över blötmark


Stenröse


Stenig stig uppåt

Bodviken


Bänkbord i Bodviken


Bodviken


Välskyltad led


Leksugen vovve i Mellan-Balesviken


Sör-Balesviken


Vovve med pinne


Sittbänk vid Balestjärn





Klart vatten med krusning


Vovve på väg ut i Balestjärn


Bortre (östra) änden av Balestjärn med lite mindre vind


Badvovve med liten pinne


Tillbaka mot bilen














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden