Jag har förmånen att få vara med och leda en pilgrimsvandring genom Skuleskogen från Entré Väst. Vi börjar vandringen på tillgänglighetsanpassad stig, men viker sedan av den breda stigen och vandrar vidare ut till Långtjärnshällorna. Utsikten är milsvid över blånande berg. Här finns ett vindskydd och ett utedass som vi vandrar förbi, runt hällorna och sedan ner mot Långtjärn.
Stigen går genom vacker, vild skog mot Norrsvedjebodarna. Själva fäbodarna är inte kvar och den tidigare raststugan brann ner för några år sedan. Nu står en ny, timrad stuga på plats. I den söker vi skydd under en skur innan vi vandrar ner mot Skrattabborrtjärn. Tjärnen ligger spegelblank och solen glittrar i vattnet.
Sedan går leden uppåt mot Stampberget. Det kommer ytterligare en regnskur och regnkläder åker på. Men regnet slutar falla innan vi är framme vid utsiktspunkten på Stampberget. Jag älskar denna plats, här är oftast inte så mycket folk, utsikten är magnifik - både ut mot havet och över Slåttdalsberget.
Ner från berget är det lite brant och knöligt, så vi tar oss nerför i sakta mak, kommer fram till korsningen vid Höga kusten-leden och vandrar uppåt igen, nu i Slåttdalen upp mot skrevan.
Det brantaste partiet är stenigt och knöligt. Här gäller det att sätta fötterna rätt och så plötsligt är vi uppe. Vi stannar till ovanför trappan ner mot skrevan, och just dessa minuter är det helt folktomt där nere. En ovanlig syn denna sommar. Vi går sedan vidare genom skrevan, stannar och klappar på de mäktiga bergväggarna, sjunger en sång och vandrar vidare.
Ner mot Tärnättvattnen går leden på bergshällar med fantastisk utsikt. Vid Tärnättvattnen är det hög tid för rast och mat.
När vi vilat, svalkat fötterna i vattnet och ätit traskar vi vidare ner mot havet. Sedan vandrar vi längs kusten mot Kälsviken. Här väntar ett avslutande fika innan vi avslutar dagen.
Så glad att vara åter i Skuleskogen efter att ha undvikit den under sommarens turistinvasion. Allt som allt har turen varit nästan 16 km. Härliga kilometrar i fantastisk miljö.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar