fredag 10 juli 2020

Rödklitten, Nordingrå

Jag har tidigare varit upp till Rödklitten, men det var några år sedan, så idag var det dags för en ny tripp. Då, för kanske fem år sedan, var vi helt ensamma här. Idag var det fyra-fem bilar och ett par cyklar på parkeringen. Vi bytte även några ord med två vandrare som gått från Höga Kusen-bron.

Stigen upp till Rödklitten går ganska tvärt uppför, men det är inga problem då de brantaste partierna är försedda med trappsteg. Vi möter två som varit uppe och de säger att det bara är två sällskap uppe på toppen, men att de också mött ytterligare ett sällskap.

Snart är vi uppe vid resterna av den gamla fornborgen, en stenmur som anses härröra från yngre järnålder, 400-1000 e Kr.  En skylt på platsen säger att arkeologer inte undersökt detta ställe, vilket är märkligt.

Vi fortsätter stigen uppåt och väl uppe fortsätter stigen brant nedför. Snart öppnar sig skogen och utsikten över Mädansviken och Gaviksfjärden. Vi hejar på de som sitter och njuter av tillvaron och slår oss ned för att göra detsamma. Här är vackert, utsikten är magnifik. Vi äter matsäck och samspråkar med ett annat par från annan ort. Så roligt att turister hittat även hit och inte "bara" till Skuleskogen.

Efter att ha fått mat i magen och ro för själen vandrar vi tillbaka nerför berget, enkel väg ca 700 meter.

En bit upp mot Rödklitten

Världsarvsleden passerar uppe på berget. 
Höga kusten-leden passerar nedanför berget.


Information om den outforskade fornborgen på Rödklitten

Uppe vid utsiktsplatsen 

Vovven passar på att vila

Panorama vid utsiktspunkten vid Rödklitten

Rödklitten är utsedd till besöksplats i världsarvet

Vovven på Rödklitten

Rödklitten eller Röklitten?

Här kan man sitta och njuta länge

Informationsskylt nere vid parkeringen





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden