söndag 14 juni 2020

Stubbsand, Tennviken, Vårdkasberget, Skags kase, Lotsstigen

En helt fantastisk dag som vi bestämt att ge oss ut tillsammans med vänner. Vädret gjorde att vi ändrade tidigare planer, för en sådan vacker dag ville vi ut mot havet. Vi bestämmer oss för en tur längs Lotsstigen och kliver på i Stubbsand för att gå till Vårdkasberget.

Lotsstigen är en lättvandrad led, inte alls kuperad. Om man går hela vägen från Mattjäl till Skeppsmaln är den totalt ca 7 km lång. Den tur vi tog blev totalt 7,5 km eftersom vi gick tur och retur.

Det fantastiska vädret gjorde vandringen till en fröjd. Vi satte oss ned vid bänkbordet efter Sandto/Tennviken. för en första vattenpaus. Eftersom det var så vackert stannade vi lite extra och tog en kaffekopp också innan vi vandrade vidare mot Vårdkasberget.

Avstickaren från leden är bara några hundra meter. För att gå upp på ett berg är insatsen lätt. Med tanke på utsikten däruppe är det definitivt värt de extra stegen. Vårdkasen, Skags kase, står på plats och minner om tider då kusten bevakades härifrån om ryssen skulle komma havsvägen under första och andra världskriget. Skags kase ingick i varningssystemet som byggdes upp efter kusten.

Idag vilar platsen i ett ljuvligt lugn. Här finns karta över skärgården, bänkbord, vedbod och grillplats. Vi eldade några vedträn och grillade korv till lunch. Stannade sedan en stund för att inta stillheten innan vi vandrade åter mot Stubbsand med kaffepaus på samma plats som tidigare.

Tennviken

Vovve på Lotsstigen

Eka vid solig brygga i Tennviken

Tydligt skyltat

Sandstrand i Sandto

Vovven spetar i vattnet

Havet det vackra

Sandto

Ängsull

Här tar vi kaffepaus

Kaffeutsikt

Vid bänkbordet finns även grillplats och ved

Lotsstigens fina ledmarkering

Tall och hav

Upp på berget ska vi gå

En bit upp på Vårdkasberget

Vårdkasen på berget

Kase, vedbod och bänkbord

Vovven passar på att ta en middagslur

Vårdkasberget

På väg ner från berget

Ekan ligger kvar i vilken på väg hem

Tennviken




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden