tisdag 2 juni 2020

Häxberget, Bålberget, Torsåker, Kramfors

I vanliga fall brukar jag äntra berg för skogspromenadens och utsiktens skull. Idag hade jag andra ärenden när jag med jobbet fick tillfälle att besöka Häxberget, även kallat Bålberget. Vi hade först fått guidning på Häxmuseet i Prästmon och i Torsåkers kyrka.

Upp till Häxberget är det några hundra meter att gå från parkeringen. En lätt promenad, men idag var stigen sönderkörd då någon tagit en bil och dumpat, så en traktor varit tvungen att släpa den därifrån via stigen. Det gjorde inte promenaden krånglig på något sätt, men däremot förargad över människors beteende.

Uppe på berget finns en minnessten över de tre häxbålar som brann 1675. Oskyldiga fick sätta sina liv till pga vidskepelse, skvaller, okunskap och rädslor. På stenen finns en text som lyder "kvinnor dog, män dömde". Enligt källor avrättades var femte kvinna i Torsåkers socken (65 kvinnor, 2 män och 4 pojkar).  I vissa familjer försvann flera generationer kvinnor då man trodde att trolldom gick i arv.

De tre närliggande byarna hade var sin bål för att bränna sin bys "häxor" på, totalt 71 människoliv gick till spillo, dömda till "yxa och bål", först halshuggning, sedan bål. 65 personer var kvinnor, 2 män och 4 pojkar.

En fruktansvärd plump i historien. Det är med respekt och vördnad vi sedan går tillbaka nerför den skadade 
stigen.




Minnessten på Häxberget från 1975

Bänkbord på berget

Stenröse

Skogsviol

Ramp längst upp på berget 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden