lördag 24 augusti 2019

Hornöberget, Lilla Höga kusten-leden, Sandöverken, Kramfors

En vacker, vindstilla lördag. Vi har tagit en husvagns-helg och tänkt beta av några icke tidigare utsiktspromenader. Hornöberget vid Höga Kusten-bron fick bli dagens mål.
Stigen börjar i övre hörnet i början av Höga Kusten-hotellets parkering. Inte helt självklart att hitta, men vi traskar uppåt längs en grusväg som för oss upp till masten. Här står en skylt till "Utsikten" och vi konstaterar att vi nog är på rätt spår.

När stigen delar sig fortsätter vi på den stig som är skyltad mot Utsikten och snart är vi framme vid ett bänkbord och en sittbänk med utsikt över Storfjärden. Här sitter två män som hämtat en karta på hotellet innan de vandrade iväg, vilket kanske hade underlättat då stigarna är färgmärkta, men utan att veta vad färgerna innebär är det chansningar som tagit oss fram.

Vi fotar av kartan och beger oss vidare ut mot Näset. Vi väljer den övre stigen och går förbi flera bänkar och bänkbord innan vi slår oss ned vid ett för att äta lite lunch. Irriterande nog har sillburken sprungit läck i min rygga. Utspilld sillspad luktar inte gott. Som tur var, verkade endast min medhavda jacka vara drabbad. Annars är sill, ägg och hårdbröd den stående sommar-lunchen att ha med på dagsturer som denna. Och kaffe förstås.

Efter att ha fått lite näring och tvättat jackan i tvål och vatten går vi vidare stigen över kalhygge ned mot Näset och havskanten. Här har man gjort stig av en skogsmaskin-väg. Den är snårig, slyig och inte särskilt tilltalande. En del av den går precis vid havet. Här får det inte blåsa mycket om man ska undvika att bli blöt om fötterna. Trädens grenar tränger ut oss nära vattnet, men eftersom det är stilla på havet tar vi oss torrskodda fram.

Efter en stund bär det uppåt igen, tillbaka till utsikten. Vi vandrar tillbaka längs den blåmarkerade stigen. Här öppnar det upp med havsutsikt på flera ställen. Stigarna bär till vindsnurran, förbi ett vindskydd och snart är vi nere vid parkeringen igen.

Hotellet har gjort en stig som de kallar Lilla Högakusten-leden. Det namnet kanske är att ta i. även om tanken är bra. Jag skulle rekommendera den lilla rundan, till utsikten och den blå stigen tillbaka till parkeringen. Den vidare turen ut till Näset säger jag dock nja till.


Stig så kallad LIlla Högakusten-leden

Utsiktsplatsen bjuder på utsikt över Svartnoranäset

Storfjärden


Gammal bänk vid utsikten

Karta finns att hämta vid Höga Kusten hotellet

Vattenpaus

Bänkbord vid utsikten


Längs gulmarkerade leden mot Näset

Vovve med pinne

Plats för lunch

Välfylld lingonkvist

Gulmarkering på en inte så tilltalande sträcka

Där helt nära, en Nässelfjäril och ett Påfågelöga

På väg från och till Svartnoranäset

Vackra hav

En del av stigen/leden går precis vid havskanten

Längs blåmarkerad stig/led

Utsikt över Åbodsön

Strax nedanför vindsnurran

Utsikt mot Storfjärden


Visdomsord runt vindsnurran



Vindskydd mellan parkeringen och vindsnurran 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden