söndag 3 maj 2020

Vårdkallberget, Värns

Det skulle vara skapligt väder och därför var det läge efter en mulen helg att bege sig ut i naturen. Valet föll på Vårdkallberget. Det var några år sedan jag var här och jag vet att Arknat i somras byggde ett arkitektriktat vindskydd här som jag inte sett.

Vi promenerar nerifrån vägen, förbi en vägbom och upp mot radiomasten. Här börjar stigen och går först förbi en skogshygge. Stigen, eller snarare skogsmaskinvägen är väldigt blöt och vi försöker kryssa fram mellan vatten och blötmark.

Förbi hygget kommer vi in i skogen. Här blir promenaden lite trevligare. Stigen är fin och skogen är tyst även om solen lyser med sin frånvaro. Det är genommulet, men i det närmaste vindstilla och skönt.

På Vårdkallberget är stigen markerad med små stenrösen upp till toppen. Härifrån har man utsikt i 360 grader och ser även vindskyddet några höjdmeter nedanför på nordöstra sidan. Vindskyddets tak går att öppna från två håll vilket gör det möjligt att få lä vilket håll vinden än blåser från.

Jag gillar idén att låta arkitektstuderande få rita och bygga nyskapande och spännande vindskydd i vår natur, men jag har reagerat på samma sätt vid fler av dessa vindskydd, dels att flera av dem är slarvigt byggda och dels att man lämnat vedspill i drivor efter sig.

Kanske är jag petig, men det är synd att det inte ingått att bygga riktiga eldstäder invid vindskydden i projektet. Just vid detta vindskydd har stenar samlats ihop till en enkel eldstad, vilket gör att vi kan grilla våra medhavda korvar, vilket är trevligt när man är ute på strövtåg.

När vi intagit vår lunch spricker himlen upp och vi får en stund i solen innan vi beger oss tillbaka nerför berget. Precis nere vid bilen kommer regn.

På Arknats hemsida kan du läsa mer om vindskyddet "He":
https://arknat.com/hogakusten/he/


Klappersten

Vovve på stig

Stenröse på toppen

Stenröse. Vindskyddet anas strax nedanför

Vackra skärgård!

Vedspill efter vindskyddsbygge

Vindskyddet "He"

Utsikt mot Käxed

Eld av vedspill

Vovven njuter av utsikten...

...och tar sig en powernap

Lunchkorv

"Sa ni lunch?"

Vindskydd i sol

På spaning

Sol över Norrfjärden och Käxed

Ullångersfjärden. Fäberget, ett annat fint utflyktsmål till vänster i bild

Vårdkallberget, panorama söderut

Myrstack

Tillbaka genom skogen

Barkborrar är också konstnärer

Blöt stig

Vila i sängen efter en dag ute


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden