lördag 26 oktober 2019

Västerselsbodarna, Mjälabodarna, Näsbodarna, Stakamyran naturreservat, Fäbodleden, Nätra fjällskog

Idag sken höstsolen vackert, så vi tyckte att en tur i Nätra fjällskog kunde vara på sin plats. Här har man under sommaren restaurerat vandringsleden från Hinnsjöstugan vilket uppskattas. Tidigare år när jag försökt att gå i dessa trakter har det varit svårt att hitta, stigarna har på sina håll varit osynliga och det är riktigt blött.

Vid Hinnsjöstugan fick vi ändå en idé att vandra en annan tur än tänkt, vilket medförde att vi inte höll oss på leden så väldigt länge. Då vi inte fann några skyltar om vilka sträckor som själva Fäbodleden är uppgraderad hamnade vi ändå i blötmarker utan spänger, men fick en fin tur mellan Västerselsbodarna, Mjälabodarna och Näsbodarna. Att vi stundtals befinner oss i Stakamyran naturreservat vittnar om att det är blötmarksområde. 

Vi är helt ensamma och njuter av skogens tystnad. Vid Mjälabodarna slår vi oss ned vid eldstaden och grillar korv till lunch, vid Näsbodarna stiger vi in i den fina stugan och dricker kaffe. Hit skulle jag kunna tänka mig att gå för att övernatta en natt eller två. Stugan är fin och välstädad, det finns kamin och sovbritsar. Utanför finns eldstad och bänkbord samt utedass och vedbod. Väldigt välordnat. 

Efter en stund i stugan vänder vi tillbaka samma stigar vi kommit, eftersom vi tänker att den tänkta sträckningen längs Hästtjärnen nog är ännu blötare. Dit får jag gå någon gång det är mer frost i backen alternativt med gummistövlar. Även om jag har bra skodon är jag smått blöt om fötterna när vi är åter vid bilen efter ytterligare en fin tur ute i skog och mark. 

Gammal karta vid Hinnsjöstugan. Denna visar mest skidleder. Som vandringsleder fungerar det sisådär på sina håll. 

Fäbodleden är märkt med orange ledmarkering. Däremot finner vi ingen karta över sträckningen. 

Väster-Selsbodarna

Leden förbi Väster-Selsbodarna

Vid Väster-Selsbodarna

Vovve på skoterled

Framme vid Mjälabodarna

Mjälabodarna är i själva verket en bod

Snart blir det lunch

Vandrarkompisar i solstrimma

Mjälaboden

Näsbodarna, en bod i sol

Utanför Näsboden finns bänkbord, eldstad, utedass och vedbod

Stugmys inne i Näsboden

Fantastiskt att det finns dass lite överallt ute i våra skogar

Tillbaka över myrar och blötmark


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden