fredag 28 juni 2019

Tännforsen, Åre

Det blåser rejält och molnen ligger låga. Jag inser att det inte vore särskilt smart eller njutbart att bege sig ut på någon fjälltopp och väljer därför en roadtrip med ett stopp vid Tännforsen. Här har jag inte varit sedan jag var barn. Då fanns här servering, men nu var allt tyvärr stängt. Det var ändå trevligt att göra ett återbesök vid ett av Sveriges största vattenfall, 60 meter bred med en fallhöjd på 38 meter.

Jag väljer att gå ned stigen som först leder till botten av vattenfallet som hörs på lång väg innan vi är nere. Vovven är tveksam till ljudet, men med lite tvekan följer hon snällt med. Vi vandrar sedan upp mot fallets början och här uppe är det mer folk som rör sig för att se de enorma vattenmassorna i rörelse.

Tännforsen

Vattnet som fyller Globen på en kvart

Tveksam vovve

Vattnet dånar


Från Länsstyrelsen Jämtlands hemsida:
Tännforsen

Väldiga vattenmassor dånar sommartid nerför vattenfallet. Vintertid tystnar forsen och täcks av fantastiska isskulpturer.

Tännforsen är ett av Sveriges största vattenfall och vi rekommenderar dig att åka dit.
Forsen är vild och vattnet faller 38 meter. Den är 60 meter bred. När det är som mest vatten i forsen, skulle det bara ta en kvart att fylla hela den stora arenan Globen i Stockholm.

Tännforsen är alltid spännande att besöka. Naturen och upplevelserna har fascinerat författare, konstnärer och turister under flera hundra år.

Gammal, vacker skog
Runt vattenfallet växer en tjock och tät skog med skäggiga träd. Marken är täckt av mossa. Det är lätt att börja fantisera och se sagornas fula troll och vackra älvor.

Området kring Tännforsen är ovanligt tack vare den jämna och höga luftfuktigheten som forsens dimma skapar. I området finns därför sällsynta och väldigt speciella växter och djur.

Turisterna kom på 1800-talet
De första turisterna kom när Skalstugevägen renoverades år 1835. Då var kungen Karl XIV Johan själv på plats. På den tiden fick besökarna åka båt över Tännsjön till den norra sidan av vattenfallet eftersom det inte fanns någon väg.

I början av 1900-talet byggdes Tännforsens turiststation och vägen dit. Därför är det lätt att ta sig till Tännforsen i dag.

Vattenfallet Tännforsen har hotats flera gånger av vattenkraftsutbyggnad. Senast hände det under 1940-talet då Statens Vattenfallsverk ville bygga stora dammar och dämma upp vattnet. Då hade Tännforsen torkat ut och dött.

Men folk som bodde i området ville inte att Tännforsen skulle tystna. De gjorde hårt motstånd och till slut skyddades vattenfallet. Sedan år 1971 är det ett naturreservat som är ett väldigt populärt besöksmål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden