fredag 7 juni 2019

Sörfjärden, Vattingsmalarna naturreservat, Herrgårdstjärn

Vi bestämmer att vandra en tur efter Kustleden då vi är i krokarna. Vi utgår från Sörfjärden för att vandra norröver genom Vattingsmalarna naturreservat. Det jag sett tidigare av Hälsingekusten stämmer även här - det är stenrikt, men betagande vackert. Sörfjärden visar sig från sin bästa sida i strålande sol. Några modiga människor badar på den fina sandstranden inne i Sörfjärden. Även när vi vandrar norrut längs leden finner vi nybadade som gissar på en vattentemperatur kring 12 grader.

Längs leden är vi sedan i det närmaste ensamma. Vi möter en ensam vandrare, men annars är det bara vi och naturen. Vi tar en lång paus vid en av rastplatserna och njuter av solglittret i havet och fåglars läten.

Tyvärr har myggorna vaknat och det är stundtals även väldigt mycket myror som även de bits. Jag bär vovven på ryggen en kortare sträcka då myrorna ger sig på henne lite väl intensivt.

Vi vandrar en annan väg tillbaka, genom skogen, över Myrtorpet (funderar av naturliga skäl över namnet) och förbi Herrgårdstjärnarna. Vid den södra tjärnen är det mycket välordnat med fina bryggor, vindskydd och en grillstuga.










Gnarpsån mynnar ut i Sörfjärden

Husse och vovve på piren i Sörfjärden


Panorama från piren


Klasudden








Norr om Sörfjärden ligger Vattingmalarna naturreservat
Trots fin sandstrand blev det inget dopp för oss
Vindskydd
Naturens under
Möjlighet till en liten avstickare till Hartskär som vi dessvärre inte gjorde
En av flera fina rastplatser
Stilla ro vid havet
Stenig kust
Vovve med pinne
Vacker plats för rast




Inom naturreservatet finns ett stort antal gravrösen/gravhögar från bronsåldern
Längs Kustleden
Orange ledmarkering och klappersten i bakgrunden
Södra Herrgårdstjärn
Grillkåta vid Södra Herrgårdstjärn
Inne i grillkåtan
Karta över området. Naturreservatet Vattingsmalarna hette förr Gnarps masugn

Text nedan är hämtad från Länsstyrelsens hemsida. 
https://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/besok-och-upptack/naturreservat/vattingsmalarna.html

Vattingsmalarna
Norr om Sörfjärden vid norra Hälsingekusten ligger Vattingsmalarnas naturreservat. Naturen är karg och exponerad del av kusten som är typisk för södra Norrland. I området finns intressanta kultur- och fornlämningar. På grund av många vindfällen kan stigar i reservatet vara oframkomliga. Tänk på att det kan vara farligt att röra sig bland stormfällda träd.

Här kan du vandra längs med den markerade leden och uppleva det forna fiskeläget Vattingen. Eller ta en paus vid en av rastplatserna och grilla. Havet, skogarna och fornlämningarna bjuder på fina natur- och kulturupplevelser.
Området ligger vid kusten norr om Sörfjärden i Gnarp och omfattar 228 ha.

Naturskogar och betesmarker
I reservatet finns det tydliga spår av landskapets utveckling från istiden till idag. Området består mest av klapperstensfält, strandterrasser och stormstrandlinjer som är spår från landhöjningen.
Områdets största klapperstensfält, som också är ett av länets största klapperstensfält, har givit namn åt naturreservatet.
Skogen domineras av hedmarkstallskog med inslag av gran. Huvuddelen av skogen är mellan 70–120 år. I mer fuktiga partier längs vattendrag och myrar växer lövträd samt nattviol och Ljungfru Marie nycklar.

Gravrösen och fiskelägen
I området finns ett stort antal gravrösen/gravhögar från bronsåldern och gamla fångstanläggningar. På udden Hartskär, i den södra delen av reservatet, ligger rester från en gammal hamnplats som tillhört Myrtorpet.
Ruinerna från Myrtorpet, som är en sentida bebyggelselämning, ligger ca 200 meter centralt västerut utanför reservatet.
Gångavståndet via stig från Sörfjärden är ca 800 m och i norr angränsar reservatet det forna fiskeläget Vattingen som var bebott fram till mitten av 1930-talet. Det enda som finns bevarat av denna bebyggelse är två jordkällare och ett flertal husgrunder, idag är området delvis bebyggt med fritidshus.

Djur i Vattningsmalarna
Vattingsmalarnas naturreservat ger plats åt många fåglar. Nattskärra har observerats i området och ute vid kusten ses sjöfåglar och vadare som svärta, roskarl och mindre strandpipare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden