lördag 8 juni 2019

Gröntjärn naturreservat, Delsbo

25 kilometer nordväst om Delsbo ligger Gröntjärn med sitt naturreservat. Den sista vägsträckan är en skumpig grusväg, men när vi kommer fram är det ytterst välordnat med fint dass, informationstavla och flera bänkbord och rastmöjligheter.

Det går en stig runt tjärnen om ca 1,5 kilometer. Efter att ha väntat på att ett åskväder ska gå förbi väljer vi att gå medsols varv. Den lättvandrade stigen börjar uppe längs den branta åsen och snart är vi framme vid det vindskydd som ligger på andra sidan, ute på en udde mitt i sjön. Solen har återvänt och här stannar vi till en stund i solen och vovven passar på att bråka med en pinne och bada i det kristallklara gröna vattnet. Ett märkligt ställe, väl värt ett besök.
































 

 

 


 


 


 


 


 



Från Länstyrelelsens informationssida
Inga bäckar förser tjärnen med vatten. Till stor del beror det på att regnvattnet genast kan leta sig ner till grundvattnet genom den genomsläppliga marken. Grundvattnet är sedan det vatten som fyller flera av områdets sjöar och tjärnar.

Gröntjärns vackert turkosgröna färg är en effekt av detta då grundvatten, till skillnad från vatten i tillrinnande bäckar, är fritt från partiklar.

Gröntjärn är intressant genom sina stora variationer i vattenståndet. Skillnaden mellan högsta och lägsta vattennivå uppgår till mer än 13 meter. Detta beror på ett komplicerat samspel mellan ytvatten, grundvatten och grundvattenutflöde.


Här finns länsstyrelsens folder om Gröntjärn att ladda ner:
Folder Gröntjärn



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden