lördag 3 juli 2021

Långroudden, Kronören-Drivören naturreservat, Nordmaling

När vi var till Kronören-Drivören naturreservat förra sommaren, hann vi inte med Långroudden. Idag var det tillfälle att återvända och besöka även denna udde. 

Vi är lite vilsna när vi kör och kommer till en vändplan som inte alls ser ut som stigstart för Långroudden-rundan. Ytterligare en bil kommer och även de är vilsna, tänker sig samma tur som vi. Länsstyrelsens hemsida med information och karta över naturreservatet fungerar inte så bra på telefon och kartan går inte att tyda. Då de inte varit här förr, rekommenderar vi turen till Rönnören och Vedhällan med parkering tidigare längs vägen. Den är väl skyltad och de tackar och åker tillbaka. Vi bestämmer oss för att åka till samma parkering och hänga av husvagnen för att undersöka närmare hur i hela friden vi tar oss till Långroudden. 

Jag spanar in informationsskylten vid parkeringen och inser att vi varit på rätt ställe, men tvekat att köra in på grusvägen strax före vändplanen, märkt med enskild väg, ej obehörig trafik (eller liknande). Utan husvagn tar vi oss fram längs vägen till en liten parkeringsplats uppmärkt med P * Kronören. Tur att vi hängt av husvagnen, här finns inte mycket plats för oss, även om det bara är en bil på plats. 

Vi vandrar iväg längs stigen märkt Långroslingan. Efter en fin promenad längs skogsstig kommer vi fram till havet. Det blåser rätt bra, vilket är skönt i värmen. Vid rastplatsen har några ungdomar slagit läger och vi hejar och går vidare. Konstaterar att det inte är så många lämpliga ställen för oss att slå oss ned, så vi bestämmer oss för att gå slingan och sedan åka tillbaka till husvagnen och ta en tur ut till Rönnören också. 

I slutet av slingan passerar vi på spångar över klapperstensfält med kompassros, labyrint och tomtningar. Det var för oss en glad överraskning. 

Tillbaka i bilen visar termometern på 28 grader C. Vinden gör att inte värmen är så påtaglig, men vi påminner oss om att dricka mycket för att ta ytterligare en tur i naturreservatet. 
 
Parkeringsplats vid Långroudden. Att hitta hit var inte lika självklart som att veta när vi hittat rätt. 

Tydligt markerad stig

Långroslingan börjar genom skog

Vindpinad kustlinje

Hav och sten

Information om kompassrosen

Kompassros i klappersten

Zickzack-spång

På spång över klapperstensfält

Labyrint för bättre fiske

Tomtningarna syns tydligt i klapperstenen

Spång över klappersten

                                    En vägskylt på väg ut till Långören, värd att föreviga

Kartan från Länsstyrelsen fungerar bättre vid dator än telefon. Denna är utskriven sedan hemkomst från Länsstyrelsen hemsida om Kronören-Drivören








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden