söndag 15 september 2019

Björnlandets nationalpark, Entré Häggsjö, Råtjärn, Rönnlandsrundan (Gul led)


Var i trakterna och insåg att vi hade nära till Björnlandets nationalpark. Här har jag varit förr, men då gått från andra sidan parken via entré Agnsjö, varifrån det utgår ett flertal leder. Idag går vi in via Entré Häggsjö.

Här finns två leder - en grå led som binder ihop med lederna vid den nationalparkens andra entré vid Agnsjön samt en gul led, Rönnlandsrundan som är en rundslinga på lite drygt 4 kilometer. Lederna är snarare stigar och ibland försvinner ibland och blir lite osynliga, men märkningen med band runt trädstammarna är tydliga och lätta att följa, även om vi faktiskt gick fel några gånger. Felen märktes dock snabbt då vi saknade de gula banden ganska snart.

Vi väljer den gula leden och går medsols varv. Den leder genast uppåt, upp på berget och vidare till en utsiktspunkt med utsikt över Råtjärnen genom träden. Björnlandets nationalpark är stenigt och stundtals ganska besvärligt att gå pga klippblock och ojämnt underlag. Min stukade fot mår inte alldeles toppen i terrängen, men den övriga kroppen mår finfint, så foten får vackert hänga med.

Nere vid Råtjärnen finns en rastplats med några bänkar och en eldstad. Här slår vi oss ned för att njuta av stillhet, tystnad och en kopp kaffe. Det blåser lite kallt, men när solen tittar fram värmer den skönt. När kaffet är uppdrucket vandrar vi vidare, nu på en lite mindre kuperad del av slingan, men klippblocken ligger utslängda även här och jag får tänka efter var jag sätter mina fötter i varje steg.

Åter framme vid bilen och parkeringen finns en fin toalett och även här en eldstad. Nöjda med dagens vandring vänder fortsätter vi vår hemresa.

Skyltning vid Entré Häggsjö

Entré Häggsjö

Karta över Björnlandets nationalpark

Fallet träd

Brandljud

Gul led, märkning på den tunna trädstammen till höger i bild

Råtjärnen skymtar mellan träden vid utsiktspunkten

Brandljud

Husse och vovve i stenlandet



Stig mellan stenblock

Eldstaden vid Råtjärn

Vovve med pinne

Spång över blöta partier

Sten, sten, sten

Ledmärkning av grå och gul led

På väg åter ned mot Häggsjön



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden