lördag 6 oktober 2018

Svartnäsuddens naturreservat, Stor-Degersjön

Jag har under några års tid varit på väg till Svartnäsuddens naturreservat och i helgen blev till tillfälle att åka mot Docksta och vidare in mot Svartnäsudden.

Vi skumpar fram på grusvägar och finner en liten parkeringsficka för naturreservatets besökare. Det går en stigslinga på fyra kilometer in i reservatets ytterkant.

Här möts vi av eldsvedda stubbar sedan skogsbranden 1888, men även levande gamla tallar och granar med grova stammar. "De här träden var med på kung Oscar II tid", påpekar gubben. Det ger lite perspektiv.

Stigen är välmarkerad med blåprickade träd, vilket är tur, för stigen är inte alltid helt tydlig. Vi promenerar motsols för att avsluta med att gå ut till Renudden och slå oss ner för ner för en kopp kaffe med utsikt över Stor-Degersjön som vilar i dimma.

Mer om naturskogen med gammaltallar kan du läsa på Länsstyrelsens sida:
https://www.lansstyrelsen.se/vasternorrland/besok-och-upptack/naturreservat/svartnasudden---naturskog-med-gammeltallar.html



Informationstavla vid stigens start

Skyltar visar rätt

Stigen går till urskogen och en liten bit inne i den

Vovve på väg mot naturreservatet

En myr innan urskog

Kram-kalas





Vitmarkerad reservatsgräns

Plockepinn

Renudden och Stor-Degersjön

Sköldpaddor eller svampar?

Stor-Degersjön i dimma













4 kommentarer:

  1. Fina bilder och inspirerande text. Kommer göra ett besök om någon vecka på denna vackra plats. Tack!

    SvaraRadera
  2. Det kändes som detta ställe inte är allt för frekvent besökt, så du kommer säkert att få en stilla stund av ro i skogen. Ha en fin tur!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, fick mig en tur till sist. Precis som du skriver så är det lite besök. Bitvis var det till och med svårt se stigen på slingan. Otroligt nöjd med besöket, hade dock mindre tid än jag hoppats och kommer göra ett nytt besök och besöka udden i reservatet också, denna gång blev det endast Renudden samt slingan genom reservatet.

      Radera
    2. Så kul att du hittade dit! Det är så att jag blir sugen att återvända när du skriver att du haft en bra tur. :)

      Radera

Mest besöka inlägg under senaste månaden