söndag 3 september 2017

Skedomssjön, Skedomsbodarna - Sollefteå

Läsa kartor är ett trevligt kvällsgöra. Speciellt då man är ute för att finna något ställe att stå med husvagn en natt i trakter där jag inte alls är hemma.

Det är vacker söndag och vi har hamnat i Sollefteåtrakten. Även om jag ska upp och jobba på måndagsmorgon vill vi inte riktigt avsluta husvagnshelgen utan bestämmer oss för att även ta söndagskvällen i vagnen. Mina kart-ögon hamnar på Skedomssjön där det ser ut att finnas en parkeringsficka stor nog att rymma en husvagn. Därtill utmarkerade stigar att vandra under eftermiddagen.

När vi kommer fram står en bil parkerad mitt på fickan. Vi går ner längs stigen och finner ett vindskydd vackert placerad vid vattenkanten. Vi hejar på sällskapet i vindskyddet och går över en rank liten bro till andra sidan och sätter oss på en klipphäll och tittar på sol och vatten i samspel. Vi bestämmer oss att åka till Skedomsbodarna och ta en promenad längs den stigrunda vi sett ut på kartan. Kanske hinner sällskapet lämna parkering och vindskydd innan vi är tillbaka.

Skedomsbodarna är välhållna och fäbovallen är nyslagen. Nere vid en damm ligger en stuga med vedeldad bastu som står öppen och ved ligger invid väggen. Resten av byggnaderna är låsta. Vid bommen finns en liten skylt som antyder att Skogsvårdsstyrelsen kan vara ansvariga för stället och efter lite googlande verkar det kunna stämma.

Promenadrundan går först över tallmo och sedan ner mot lite blötare blandskog. Telefonen saknar helt täckning och därför hittar jag inte någon karta för gps-prick. Gissningsvis är rundan lite drygt tre kilometer.

När vi återvänder till parkeringsfickan vid vindskyddet står bilen kvar. Vi går ner och frågar om de kan flytta bilen en aning så att även vi ryms, vilket genast ordnas.
Vi kommer på plats och går ned till vattnet, på udden ovanför vindskyddet. Med grillen i ena näven och fiskknytet i andra näven får vi en fin kväll med middag i solnedgången. En söndag att minnas kalla novemberkvällar...

Stilla Skedomssjö

Bro över vattendraget mellan Ingerstasjön och Skedomssjön

Ingerstasjön

På andra sidan bron

Eftermiddag vid sjön



Vovve med pinne i ljungen

Skedomsbodarna

Bodar med nyslagen fäbovall

Middagen på gång

Middagsunderhållning





Dagens sista solstund

Tack och godnatt!



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden