lördag 2 september 2017

Nämforsen, Näsåker

Hällristningarna i Nämforsen
Hällristningar är figurer som huggits, slipats eller knackats in på fast berg och stenblock. I Skandinavien förekommer två typer av ristningar. De vid Nämforsen är fångstfolkens jägarristningar från stenåldern, 6 000 år gamla. De tillhörde ett samhälle där människorna försörjde sig på fiske, fångst och jakt. Jordbruksristningarna från bronsåldern i södra Sverige är yngre.
Med 2 600 ristningar av älgar, båtar, människor, mystiska figurer och symboler har Nämforsens hällristningar en särställning i ett mycket stort hällristningsbälte som sträcker sig från Norska kusten i väster över Sveriges, Finlands och Rysslands skogsområden ända bort till östra Sibirien.
En hällristning är uthuggen i stenen och det är själva uthuggningen som bildar en figur, en linje eller ett mönster. Hällristningar har placerats på platta, vågräta hällar vid älvar och vattendrag.
Idag är ristningarna imålade för att de ska vara lättare att se för besökarna. Troligen var de inte målade under ristningstid, inga lämningar av färg har hittats.
Det finns flera olika teorier om varför man valt att rista figurerna i berget; att det är berättelser om jakter och annat, schamanistiska riter som avbildas, klanmärken eller jaktmagi för att få god jaktlycka m.m.
Från http://www.namforsenguide.com:

Hej älg!

På klipporna finns ca 2300 hällristningar med älgar,
människor, båtar, fiskar, björnar, vapen och andra föremål.

Stilla vatten, ingen fors i Nämforsen denna dag

Uppmaning att tänka på






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden