söndag 30 juni 2024

Prästberget, Köpmanholmen

Vandringsleden på Prästberget har rustas och jag har spanat på att göra denna tur ett tag. Vi har inte så lång tid på oss, men då vi har ärenden till Bjästa passar det bra med denna lilla omväg. 

Vi parkerar vid Lilla Havsbadet och går den blå leden upp till Trappen. Trappen är ett mellanting mellan trappa och stege, men uppför går det fint. Väl uppe är utsikten stannar vi och njuter av utsikten och pustar en stund innan vi går vidare. 

Strax därefter är det välskyltat i stigvalet mot Platån eller vidare på blå stig mot Havsbadet. Vi går till vänster på röd stig mot platån. 

Vi är hungriga och slår oss ner på en sten för lite matsäck innan vi vandrar vidare ner mot vägen. Tillbaka till bilen funderar vi på vad Platån egentligen är? Det finns inga skyltar som visar att vi är framme vid det som kartan märker som Platån. Vi hade nog trott att det skulle vara något speciellt. När vi talat med andra som gått denna sträcka har vi mött samma frågeställning  - Vad och var är platån?












torsdag 27 juni 2024

Reveludden, Lotsstigen

När solen skiner måste man bara ta tillvara även på en vardagkväll! 

Jag hade ett mål för kvällen, men stigen som fanns på min karta existerade inte i verkligheten. Därför åker jag vidare mot Stubbsand och eftersom klockan redan är kväll tar jag inte någon större promenad, utan väljer att gå ut till Reveludden. Tur och retur från parkeringen är det ungefär 1 kilometer och promenaden är enkel. 

Det råder stilla lugn vid bänkbordet. Solen värmer gott, en riktigt fin sommarkväll. 

Jag har enkel middag med mig och jag intar den på det bästa sättet - ute i vår vackra natur. 













tisdag 25 juni 2024

Sälskäret, Idbyfjärden

 En fantastiskt vacker kväll, men med ganska påtagliga sydliga vindar. Då är det sällan toppenväder för båttur på havet, men vi bestämmer oss för att åka till Idbyfjärden som ligger skyddat från sydliga vindar. 

Vi sjösätter vid Idbybadet och åker ut på fjärden, tar en tur runt Hornön och sitter länge i båten i skyddat läge längst inne i Hornösundet och njuter. 

När vi drar vidare går vi iland på Sälskäret (eller Själskäret som kartan säger) för att ta en kvällsfika. På den norra udden står ett bänkbord och där blåser det strängt taget ingenting. Vi hämtar krattorna som står vid vindskyddet för att städa upp efter de många fåglarnas toalettbesök innan vi slår oss ned för att äta. 

Här är ljuvligt, mitt i fjärden i närhet till Idbyfjärdens naturreservat med massor av fåglar. 

Efter fikat går vi runt den lilla ön och ser flera fågelbon. I trädens skydd ligger svanar och ruvar på sina ägg och vi smyger förbi så försiktigt vi kan. 

När det är dags att åka mot fastlandet åker vi runt Bursjöholmen tillbaka mot Idbyns badplats.












söndag 2 juni 2024

Högholmen

En tur med båten för att sova i tält en natt var planen. Vi tänker att det ännu är försäsong och att Högholmen kanske inte har allt för många besökare ännu. Vi drar ut på eftermiddagen i strålande sol på stilla hav. 

Framme på holmen tror jag knappt mina ögon då det inte ligger en enda båt vid bryggan. Två kajaker och ett tält är allt som vittnar om att fler finns här i den ljuvliga försommarvärmen. 

Vi bestämmer oss för att kolla om övernattningsstugan är ledig och går tvärs över ön, ett stenkast till andra sidan ön. 

Här vilar stilla lugn. När jag kliver ut på stranden lättar några sjöfåglar och flyger ut från den lilla viken. Och eftersom stugan är ledig hämtar vi vår packning och flyttar in. 

Eftersom kvällssolen ligger på andra sidan går vi sedan till båtbryggan och slår oss ner för att njuta av sol, hav och fågelliv. Vi ser inte en enda båt under hela kvällen, vilket är ytterst ovanligt och något vi har försäsongen att tacka för. 

Det kajakburna paret meddelar att de tänkt att elda i bastun, något vi självklart också tänkt göra. Men bastun är stormogul rymmer (bra många fler) än oss alla. 

Det mulnar på framåt kvällen och när vi går till stugan för att klä på oss lite mer kommer regnet. Vi kurar i stugan under ett åskoväder som drar förbi. 

När regnet börjat avta byter vi om till badkläder och går till bastun som helt utan vår förtjänst har en god värme. Vi slår oss ner på en brits med utsikt över vattnet och kvällshimlen. Här sitter vi och samtalar emellan doppen i havet resten av kvällen.

På morgonen ligger regnet och väntar, så vi packar ihop våra saker, städar efter oss i sovstugan och beger oss åter mot fastlandet.



Servicehus

Eldstad utanför servicehuset

Bastun





Servicehus, dass och bastu

Stig mot sovstugan

Sovstuga




Utanför sovstugan


Skymning vid bastun










Mest besöka inlägg under senaste månaden