söndag 7 juli 2019

Kunnådalens kunskapsskog, Skorped / Bureåborg

För några dagar sedan invigde Holmen Kunnådalens kunskapsskog och jag har vikt söndagens utflykt till att åka sju mil väster om Örnsköldsvik för ett besök.

Kunnådalen är ett område på drygt 2 500 hektar. Här är temat vildmark och kulturhistoria i samspel med ett hållbart skogsbruk. Området karaktäriseras av en djup och vidsträckt dalgång som löper längs med Kunnån.

I ena änden av Kunnådalen finns ett stort antal obebodda hemman och torp. Här har jag varit ett antal gånger tidigare, men kunskapsskogen ligger i den andra änden där vildmarkskänsla råder.

Vi traskar iväg medsols från Entré Kunnån på väl markerade stigar med träd målade med vitt och blått, stigar som är såpass nya att de inte ger en känsla av stigar utan mer frigång i skogen. Här och där finns skyltar om olika djur, träd och lavar. Vi passerar grunden av en huggarkoja som också har en informativ skylt invid sig.

Vädret är omväxlande från lätt duggregn till strålande sol. Det är väldigt gott om myggor och knott - inte så konstigt eftersom vi går längs blötmark. Turligt nog fungerar myggmedlet rätt bra, så vi klarar oss utan att bli uppätna.

Vi går till vindskyddet som byggts vid Kunntjärn för ett tag sedan. Det är ett stort vindskydd med flera bänkar och en fin eldstad med grillmöjligheter. Ved finns det gott om inne i vindskyddet. Vi tar tillfället att tända en eld och grilla några korvar. Just under vår rast skiner solen och Kunntjärn ligger blank och tyst.

När vi vandrar tillbaka går vi den övre vägen tillbaka mot parkeringen vid Entré Kunnån.

Mer information finner du på Holmens hemsida:
Kunnådalens kunskapsskog


Informationstavla vid parkeringen (se även karta längre ner i bildflödet)


Nya skyltar

Dass vid parkeringen


Fina spänger

Vovve till skogs


Utsiktsplats


Från utsiktsplatsen


Från utsiktsplatsen


Huggarkoja

Blå och vit ledmarkering





Orkidéen Jungfru Marie nycklar

Hjortron








Brandpräglad skog


Kunntjärn


Stilla tjärn







Nybyggt vindskydd


Bakom vindskyddet finns ett fint dass


Nytt och fräscht


Informationstavla




Vovve med pinne



Utsiktsplats

Lunglav

Eldstad i

Karta från Holmes hemsida




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden