lördag 10 juni 2017

Lindfallet och Inner-Bergsjön, Västergundsjö

Idag var siktet inställt på en annan utflykt, men den hindrades av en vägbom. Vi styrde istället kosan till Västergundsjö för en promenad upp till Lindfallet och Inner-Bergsjön.

Efter vi passerat Fors svänger vi in mot Västergundsjö och kör så långt vi kan längs vägen längs sjön. Vi parkerar nedanför den sista gården vid vägens slut. Husen verkar stå tomma, så vi promenerar förbi husen för att finna stigen mot Lindfallet intill den lilla stugan längst in. 

Forsen hörs på långt håll och stigen leder oss närmare ljudet och Lindfallet.
Efter att ha fotat och beundrat det lilla vattenfallet vandrar vi vidare upp på Bergsjöbergets topp, förbi den låsta och tillbommade stugan. Här uppe bjuds vi på vacker utsikt över Västergundsjösjön, men dessvärre är det så väldigt mycket småflugor så vi stannar inte länge för att njuta av utsikten.

Promenerar vidare till Inner-Bergsjön, och över dammslussen. Det går en liten stig längs strandkanten vilken vi följer en bit för att till slut slå oss ned på en sten med solen i ryggen och utsikt över en spegelblank sjö med klart vatten.

Efter att ha druckit en kopp kaffe och lyssnat på tystnaden följer vi stigen tillbaka till bilen, nöjda med dagens tur.

Lindfallet







Stigen vidare upp mot berget




Västergundsjösjön



Skogsvovve

Inner-Bergsjön

Dammsluss

Inner-Bergsjön

Vovve med pinne




Beskrivning från Naturguden:
Lindfallet
Lindfallet ligger i Västergundsjö, efter Fors, ca 24km från Örnsköldsvik

"Frodig bäckravin med vattenfall.
Lindfallet i Västergundsjö är ett vackert och sevärt område.
Bäckravinen är mycket artrik och vid själva vattenfallet infinner sig en nästan tropisk känsla.
Här växer strutbräken samt en grupp almar, den enda kända förekomsten i kommunen. Av övriga växter finns här brakved, repestarr, tibast, myskmåra, olvon, skogstry, vitpyrola och fjälltolta. Lindbäcken har en fallhöjd på över 90 m från Bergsjön ner till Västergundsjö."


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden