lördag 5 juni 2021

Snödåsstugan, Snödåsberget, Lugnvik

Det är varmt och kvavt. Termometern visar 24 grader och det är i det närmaste vindstilla. Vi har planerat en promenad till Snödåsstugan i Lugnvik och tänker att om vi kan ta bilen upp till TV-masten som det verkar gå att göra, borde promenaden på ca 2 km enkel väg vara ganska mild. 

Vägen upp till masten är brant, men fullt körbar. Vi finner stigen mot Snödåsstugan märkt med en liten gul snitsel (första bilden visar stigstarten). När vi traskar iväg känner vi att det är väldigt varmt. Vovven ser olycklig ut, "Ska vi verkligen ut i skogen en sån här varm dag?", verkar hon tänka, men travar iväg i sakta mak. Det är inte utan att även matte känner sig smått besvärad. Men skam den som ger sig! Är vi väl här, så ska vi ta oss fram! 

Stigen är på sina håll lite svår att finna. Snitslarna är ibland obefintliga och ibland är de placerade långt ner på en liten ljungkvist eller liknande. Stigen går efter en skoterled, så ibland är det skotermarkeringarna vi följer och hoppas att vi är på rätt spår. Det visar sig så vara, så vi kommer sakteliga framåt. 

Sista biten bär jag min gamla vovve. Jag vill bespara hennes gamla hjärta att bli överansträngt. Det är bättre att matte får överanstränga sig, då det faktiskt var hennes knasiga idé... Väl framme är utsikten över nejden betagande. På Ångermanälven seglar massor av segelbåtar, det måste vara segelskolan som är ute. 

Snödåsstugan är sval och skön i hettan, så vi äter medhavd lunch inne i stugan. Vi samlar krafter och tar det lugnt. När jag beger mig ut igen regnar det och snart kommer åskan. Inte konstigt att det varit så kvavt! Det blir inte mer än lite regnskvitter, men då mer mörka moln ser ut att rulla in, beger vi oss tillbaka samma stig vi kommit. Det är fortfarande varmt och kvavt, men nu är det molnigt, så värmen känns lite mindre besvärande. Det är inte ofta jag klagar på värmen, jag har ju sett fram emot varma, sköna dagar! 

Note to myself: Det går faktiskt också att sitta i en solstol när det är soligt och varmt.

Stigstart med gul snitsel

Stig över berg

Stigen passerar Orrmyran

 Det finns en brantare, kortare stig, från Eriksbo. Här är stigkorsningen.

Stigkorsning

Framme vid Snödåsstugan

Snödåsstugan och utedasset i bakgrunden

Spaden står kvar på altanen efter vinterns äventyr 

Eldstad och utsiktsplats utanför stugan

Inne i stugan

Stugan och grillplatsen

Här är gott att vara

Vovven och vyn

Utsikt över Ångermanälven och Sandöbron

Turkosa prickar visar vägen upp till TV-masten. 
Gult kryss ungefär var stigen (märkt med gult snitsel) börjar, ca 200 meter nedanför tv-masten.
Röd ring markerar stugans placering. 

Kartan finner du i bättre upplösning under denna länk:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden