lördag 1 juli 2017

Steall waterfall, Fort William, Skottland

Hade bokat boende i Fort William, "the Outdoor capital of UK".
Det regnar, men eftersom vi kommer fram för tidigt bestämmer vi oss för att ta en promenad. Jag hade spanat in vandringen till Steall waterfall som en lämplig utflykt och när våra värdar rekommenderar detta som det första förslaget är valet lätt.

Vi kör vägen till vägs ände. Den är smal men asfalterad. Det är inte utan att det känns som om vi kommit in på en cykelväg, men när vi får bilmöte inser vi att det nog ändå är okej att ta sig fram med bil. På parkeringen står flera bilar, men vi får utan problem plats.

Vi börjar vandringen efter en väl tillrättalagd led. Stundtals är den dock lite mindre fixad och regnet gör berget halt. Med tanke på skylten vid ledens start tar vi det lugnt och säkert.

Efter en vandring på berg, genom skog för att öppna upp sig i en dalgång efter ca 1,5 km och strax därpå ser man vattenfallet runt en bergskrök.

Det blåser rejält längs dalgången och mitt i det hela har två killar slagit upp sina tarptält. "Vilka juniorer som valt en så blåsig plats" tänker vi. När vi närmar oss dem kommer vi i samspråk med en av dem, en äkta skotte med härlig accent. Han har valt stället med omsorg "The ruffer, the better" menar han och berättar vidare att de varit ute några dagar, bestigit Ben Nevis och haft det mycket ruffare än förhållandena i dalgången.

Vill man gå hela vägen till fallet måste man korsa älven. Detta gör man endera genom att helt enkelt gå i vattnet, men det finns även en vajer att dansa lindans över. Jag var tvungen att testa det senare alternativet. Det går hur bra som helst till att börja med, men på mitten börjar det svaja och det gäller att hålla huvudet kallt för att ta sig till andra sidan.

Här blir stigen i det närmsta obefintlig, det är bara blött, blött och blött. Men fram till vattenfallet kommer jag, står och lyssnar på dess dån medan blåsten tar i allt mer. Väljer att vada genom älven tillbaka för att tvätta skorna.

Precis när vi vänder tillbaka börjar det regna mer. Tillbakavägen går dock snabbare då det är nerför. När vi landar vid bilen igen är vi genomblöta, men glada över en väldigt fin tur och ett trevligt möte med skotska frilufsare.

Spännande vandring ligger framför

Vattenavledande dike över stigen

Stigen fram över berg och sten

Ett litet vattenfall

På vandring

Vattenflöde under urgröpt berg

Plötsligt öppnar sig skogen...

...en grön dal med vattenfall





Jag leker lindansös över älven

Steall waterfall

Panorama

Glada trots blöta fötter












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden