tisdag 18 juli 2017

Lilla Mosjön, Stybbersmarks kvarn, Smedsbyfäbodarna - Arnäsleden

Jag har vandrat de flesta delarna av Arnäsleden, men från Mosjön upp till Stybbersmark var det hittills icke-vandrat. Idag var det dags.

Vi påbörjade vår promenad vid Lill Mosjön. När sjön passerats kom vi fram till Stybbersmarks kvarn. Här finns en fin rastplats och handikappanpassat utedass. Ett fint utflyktsmål!

Vandrade vidare ut på grusvägen längs Stybbersmarkssjön, med siktet inställt på vindskyddet vid Smedsby fäbodarna som är utmärkt på kommunens kartor. Vi vandrar förbi några sommarstugor och i sista stugan är ägarna ute och vi kommer samspråk med dem. Då vi frågar om vindskyddet frågar de om vi menar badplatsen, vilket vi förmodar att det kan vara. De säger att dit är det ytterligare 1-1½ kilometer. Av själva fäbodarna finns heller inget kvar.

Mitt på hygget inser vi att det kommer att ta för lång tid att gå hela vägen till badplatsen då vi har en tid att hålla. Vänder om och kommer i samspråk med stugägarna igen. När vi visar kartan för dem skakar de på huvudet och säger att "Ja, det är väl vår stuga som är vindskyddet. Vi kanske skulle starta ett café för vandrare?". De menar att där aldrig funnits något vindskydd.

Vi tar vägen tillbaka mot kvarnen, äter snabbt den medhavda lunchen innan vi hastar vidare till dagens måsten, lite småsura att kartan är felritad.

Stybbersmarks kvarn

Skvaltkvarnen

Kvarnbastun

Bänkbord invid kvarnen

Fint utedass


Rastplats vid kvarnen


Vindskydd vid Smedsby fäbodar? Nej, det existerar inte.

Skogens goda

Vovve med pinne

Glada trots allt...







3 kommentarer:

  1. Blir så glad av att läsa och att se människor gå Arnäsleden! Min morfar underhöll den i många år, innan han för två-tre år sedan kände att det var nog. Så han slet med den där stigen! :D. Fina bilder!

    SvaraRadera
  2. Det skulle vara fler som vandrar Arnäsleden. Det finns så många pärlor längs leden. Jag är glad över eldsjälar som din morfar som gjort det möjligt att ta sig ut i vår fantastiska natur. Hälsa och tacka!

    SvaraRadera
  3. Var idag till Smedsbyn. Fin by. Blev lite nyfiken när jag såg en gul skylt där det stog Smedsbyn fäbodar. Tråkigt att de inte finns kvar

    SvaraRadera

Mest besöka inlägg under senaste månaden