torsdag 25 maj 2017

Räckebergsgrottorna och Arnäsleden


Till Räckebergsgrottorna är det en lagom promenad när man inte har tid att gå så väldigt långt, vilket var fallet för mig idag. Hit går det att promenera både från Landsjö och från Torsböle. Idag valde vi det sistnämnda.

Nu är jag inte någon grottmänniska, så att säga. När jag är ute i naturen klättrar jag hellre upp på ett berg, till en sjö eller promenerar genom en skog än att klättra ner i någon mörk och kall grotta. 
Den största av Räckebergsgrottorna - Räckebergskyrkan - är dock varken trång eller mörk. Räckebergskyrkan är 34 meter lång och upp till 7,5 meter hög vilket gör den till Sveriges största tunnelgrotta.

Berget precis ovanpå kyrk-grottan bjuder på fantastisk utsikt. Idag intogs en kopp kaffe och en stunds lugn där uppe.

På vägen tillbaka mot Torsböle knakar det till i skogen strax bakom oss och när vi tittar oss om står där en älg, inte allt för långt ifrån. Vovven får fart och drar iväg efter älgen, men när matte ropar stannar turligt nog vovven.  

Även starten av utflykten blev lite äventyrlig, då vi körde rejält fast med ena framdäcket i lervälling. Det som såg ut att vara en skapligt bärig väg visade sig vara helt underminerad av lera, vilket gjorde att vi fick tillkalla hjälp av en snäll traktorägare. Innerligt tacksam för hjälpsamma människor!


Räckebergsgrotta

Vovve i grotta

Utsikt från berget

Kaffe!


Sittbänk och eldstad

Spanar´n

Tom informationstavla

En skylt på villovägar. Just här finns inga grottor.

Provisorisk spång över vattendrag

Arnäsleden med sin vit-röda markering

Över kalhygge

Vovve med pinne

Älgjakt

Näpp, upp kommer vi inte på egen hand

Uppe ur dyn tack vare traktorshjälp




















4 kommentarer:

  1. Hej! Hur långt från bilvägen är det på ett ungefär skulle du säga? Fanns det ved vid eldplatsen? Tacksam för svar mvh Mia Forsberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Från Torsbölehållet, som är det närmaste, är det kanske lite drygt två km i lättvandrad terräng längs skogsbilväg, stig över kalhygge och stig i skog. Det är ungefär lika långt att gå från Landsjö-hållet, men enligt mig ack så mycket trevligare stig. Ha en fin tur!

      Radera
    2. Missade din andra fråga - Nej, jag har nog inte varit med om att det funnits ved vid eldplatsen, så det är nog säkrast att ta med egen.

      Radera
    3. Okej tusen tack för svaret 😀👍

      Radera

Mest besöka inlägg under senaste månaden