torsdag 16 juli 2020

Åstön, Skeppsshamn

Idag hade vi siktat in oss på Åstöns naturreservat och tog oss dit på bakvägar. Väl framme finner vi en nygjord parkering där även husvagnen får plats. Här är gott om vägbommar som hindrar framfart av höga fordon, och de flesta parkeringar är för korta eller inbommade.

På plats bestämmer vi oss för en promenad runt Österskatan. Jag hade inte hittat några kartor på nätet, så informationskartan på plats fick göra vårt val.

Vi promenerar förbi en fin gästhamn där det håller på att färdigställas ett servicehus med kök, dusch och toaletter. Väldigt fint!
Går sedan vidare längs en tillgänglighetsanpassad ramp längs viken. När rampen tar slut inser vi att vi uppfattat kartan fel, det var inte här stigen gick. Fler verkar ha gått fel, för en tillstymmelse till stig går rakt upp i skogen vid rampens slut. Några meter upp går mycket riktigt den rätta stigen. Den är smal och inte välpromenerad, så jag gissar att den är ganska nyutstakad och märkt med blå markeringar.

Kartan visar en utsiktspunkt på Österskatan. Den är inte utmärkt i terrängen, så vi går intet ont anande förbi, innan vi inser att vi passerat. Vänder tillbaka och går ut på bergsknallen med utsikt över öppet hav. Här passar vi på att inta lunch.

Det blåser ganska kallt och luften känns fuktigt sval, så vi blir inte långvariga innan vi promenerar vidare in mot Lillsandviken. Här är en fin sandstrand och några solbadare är på plats. Vi stannar inte, utan beger oss vidare mot Skeppshamn.

Caféet har öppet några minuter till när vi kommer dit, så vi beställer en kopp kaffe och glass i den gamla militära cantinan.

Tittar till det gamla kapellet från 1700-talet, som dock är låst, innan vi återvänder till bilen.

Karta över Åstöns naturreservat

Vid gästhamnen i Söråkersviken

Vovven spetar i vattnet



Strandnära promenad

Söråkersviken ut mot havet

Söråkersviken in mot viken

Blåmarkerad led

Utsikten vid Österskatan

En segelbåt seglar runt Österskatan i mot Söråkersviken

Utsikt över Klubben

Sommar!

Lillsandviken

Skeppshamnen

Kapellet i Skagshamn är från 1700-talet
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest besöka inlägg under senaste månaden